Direct advies?

0800-777 7779

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Wanneer u op zoek gaat naar een koophuis, is het handig om te weten hoeveel dit maximaal mag kosten. Via onze website kunt u heel eenvoudig berekenen hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Bij deze berekening spelen niet alleen uw inkomsten en de prijs van de woning een rol. Tenslotte moet u na de aanschaf van uw koophuis ook aan uw andere maandelijkse lasten kunnen voldoen. Als u een partner heeft wiens inkomen meetelt, dient dit meeberekend worden. Via onze rekenmodule krijgt u inzicht in de maximale lening.

Maximale hypotheek berekenen

> Terug naar de selectie van beschikbare rekenmodules

Hoeveel hypotheek?

Wanneer u tijdens de zoektocht naar uw droomhuis naar advertenties kijkt, ziet u achter de vraagprijs de kosten koper (k.k.) staan, of bij een nieuwbouwwoning, vrij op naam (v.o.n.). Zowel kosten koper als vrij op naam verhogen de uiteindelijke prijs die u voor uw woning betaalt.
Daarnaast zijn er nog een aantal andere kosten die bovenop de vraagprijs komen, waaronder overdrachtsbelasting (niet in het geval van een nieuwbouwwoning), taxatiekosten en notariskosten. Ook moet u rekening houden met de kosten voor een hypotheekadvies en eventuele makelaarskosten. Deze kosten kunt u vrijwel altijd meefinancieren: u kunt deze dus gewoon via uw hypotheek aflossen.

Er wordt altijd een maximaal bedrag vastgesteld als het aankomt op de hoogte van uw hypotheek. De regels die vaststellen wat u maximaal kunt lenen staan in de CHF (Gedragscode Hypothecaire Financieringen) of in de NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Dit is niet alleen om uw hypotheekverstrekker te beschermen, maar ook uzelf. Wanneer u bijvoorbeeld ontverhoopt zonder werk komt te zitten, arbeidsongeschikt raakt, of door echtscheiding in de financiƫle problemen geraakt, zorgt de NHG dat het geleende hypotheekbedrag alsnog terugbetaalt wordt. De NHG treedt hier op als waarborgfonds.

Bij het berekenen van hoeveel hypotheek u kunt krijgen heeft u een aantal gegevens nodig:

  • Het actuele inkomen van uzelf en dat van uw partner.
  • De vraagprijs van de woning die u wilt gaan kopen.
  • Lopen er op het moment van de aanvraag nog andere lening of moet u aan
  • alimentatie verplichtingen voldoen.
  • Gaat u eigen geld gebruiken bij de aanschaf van uw woning.

Uw situatie

Niet zeker of de rekenmodule aan de linkerkant de meest geschikte voor u is? Selecteer aan de hand van uw situatie de juiste rekenmodule!